Skip to Content

Ошибка в вопросе

Вопрос 24: Паводле простай логiкi, ПЕРШЫ помнiк мог бы з'явiцца ў гарадах Браслаў, Ваўкавыск альбо Рагачоў, але не так даўно паўстаў у iншым беларускiм горадзе. ДРУГI помнiк, паводле той жа логiкi, сярод беларускiх абласных цэнтраў мог бы з'явiцца толькi ў адным — i ў нiводным расiйскiм, i тым не менш на два гады раней, чым ПЕРШЫ, з'явiўся ў г. Ульянаўску. Праз хвiлiну назавiце першы i другi помнiкi.

Ответ:
    1. Помнiк лiтары "ў".
    2. Помнiк лiтары "ё".

Комментарий: У 2001 годзе ў г. Ульянаўску — на радзiме Мiкалая Карамзiна, аўтара кiрылiчнай лiтары Ё — быў адкрыты помнiк гэтай лiтары, як ысветлiлася пасля рэформы рускага правапiсу, пасмяротны. Каманда МIФ шчыра спадзяецца, што такi лёс не напаткае Ў — унiкальную лiтару кiрылiчнага алфавiту, помнiк якой быў адкрыты ў Полацку ў вераснi 2003 г., негледзячы на тое, што лiтара Ў у назве горада адсутнiчае.
    Перевод:
    Согласно простой логике, ПЕРВЫЙ памятник мог бы появиться в городах Браслав, Волковыск или Рогачёв, но не так давно был поставлен в другом белорусском городе. ВТОРОЙ памятник, согласно той же логике, среди белорусских областных центров мог бы появиться только в одном — и ни в одном российском, и тем не менее, на два года раньше ПЕРВОГО появился в Ульяновске. Через минуту назовите ПЕРВЫЙ и ВТОРОЙ памятники.
    Ответ: Памятник букве "у краткое" и памятник букве "ё".
    Комментарий: В 2001 году в Ульяновске — на родине Николая Карамзина, автора кириллической буквы "Ё" — был открыт памятник этой букве, как выяснилось, посмертный.
    Команда "МИФ" искренне надеется, что такая судьба не постигнет "У краткое" — уникальную букву белорусского кириллического алфавита, памятник которой был открыт в Полоцке в сентябре 2003 года, несмотря на то, что буква "У краткое" в названии города, в отличие от названий БраслаУ, РагачоУ, ВаУкавыск, отсутствует.

Источник(и):
    1. Культура, 6-13 верасня 2003 г. С. 16.
    2. Интернет-портал "Ульяновск — культурная столица Поволжья". http://www.culturecapital.ru/capitals/ulianovsk/3/17/

Автор: Марыя Мартысевiч

1 + 12 =
Решите этот несложный пример. Вы должны видеть три слагаемых. Если слагаемых два, то прибавьте к сумме 2.